+44 (0) 800 123 4567 No.1 Abbey Road London, W1 ECH, UK

EQUITY виступила генеральним партнером II Міжнародного форуму з виконавчого провадження

<span class="equity">EQUITY</span> виступила генеральним партнером II Міжнародного форуму з виконавчого провадження

6 вересня 2017 року у Premier Palace Hotel відбувся «II Міжнародний форум з виконавчого провадження», організаторами якого виступили видання «Юридична практика» та Міністерство юстиції України.

Юридична компанія EQUITY вже другий рік поспіль виступає Генеральним партнером Форуму, і хоча широта тематики є доволі значною, на жаль, і цього року обговорення ключових питань було більше теоретично-обгрунтованим, аніж прикладним.

 

Минулого року дата проведення Форуму збіглася із датою вступу в силу нового Закону «Про державну виконавчу службу» та відповідними законодавчими змінами, цього ж року привід був також святковий - за чутками, саме у цей день перший приватний виконавець виконав своє перше рішення.

Можливо саме тому перша сесія Форуму відбулася у форматі панельної дискусії під назвою «Перші оцінки реформи виконавчого провадження». Примітно, що участь у диспуті взяли представники державної сфери та небайдужі практики юридичного ринку. Серед учасників свої побоювання та прогнози висловив також і партнер ЮК EQUITY В'ячеслав Краглевич.

Так, В'ячеслав підтвердив, що реформа виконавчого провадження є позитивним кроком на шляху досягнення високого рівня виконання судових рішень, проте наголосив на необхідності встановлення нової та удосконалення існуючої системи відповідальності за порушення у сфері виконавчого провадження, зокрема адміністративної та кримінальної. Ним було наведено приклади ситуацій, які наглядно розкривали проблематику цієї сфери.

На заході відбулося також запровадження двох нових форматів виступу: відкрите інтерв'ю та онлайн-трансляція дискусій та запитань до доповідачів. Щодо відкритого інтерв'ю - першовідкривачами цього формату став партнер ЮК EQUITY Олег Маліневський та заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергій Шкляр. Під час бесіди, яка відбувалася перед заповненою залою учасників Форуму та глядачами онлайн-трансляції вони мали змогу поспілкуватись на тему не досить втішного наявного стану практики та її подальшого розвитку.

Зокрема пан Маліневський підійняв дуже болючі питання часового фактору, доступу до професії, винагороди як приватних, так і державних виконавців, та питання майбутнього розвитку професії.

Пан Шкляр відповів на більшість із питань вмотивовано, і хоча учасники Форуму не відразу дійшли консенсусу щодо розуміння справедливої мотивації виконавців, стабільності професії приватного виконавця, та, навіть, кінцевої мети реформи  - повна відсутність державного виконання, або все ж таки виконання у змішаний спосіб - такий формат безперечно буде користуватися великим попитом серед спільноти.

Ми також вдячні пану Шкляру за готовність до діалогу і відсутність формату передчасно підготовлених відповідей - саме така відкритість і повинна слугувати постулатом для будь-яких публічних заяв представників державного сектору.

Крім того, серед доповідачів Форуму представлений був також і старший юрист ЮК EQUITY - Андрій Іванів. Він виступав із темою «Судові інструменти в стратегії дій недобросовісних боржників. Як захистити права стягувача?» та розмірковував про цікаві аспекти з практики, як от зупинення судом стягнення на підставі виконавчого документу, заборона вчинення реєстраційних дій як захід забезпечення позову про оскарження дій державного виконавця, ініціювання процесу заміни вибулої сторони правонаступником з зобов’язанням суду зупинити виконавче провадження та інше.

Його виступ було сприйнято аудиторією дуже схвально, адже він підійняв багато болючих для стягувачів проблем  виконання судового рішення.

Ми виражаємо вдячність організаторам Форуму - виданню «Юридична практика» та Міністерству юстиції України за професійний рівень проведення даного заходу та бажаємо всім аби Форум наступного року більше відчував реальні зміни у практиці та мав хорошу статистику щодо виконання судових рішень.